Ten kremowy deser przyrządzam z ryżu. Syci, rozgrzewa, poprawia nastrój, a kosztuje grosze

Dodano:
Deser ryżowy Źródło: Shutterstock / Food magic
Jeśli macie ochotę na smaczny, zdrowy deser, ta propozycja jest właśnie dla was. Ten zapiekany deser przygotujecie z ryżu i paru dodatków. Jest bardzo wartościowy i pożywny, świetnie też poprawia nastrój.

Lubię domowe desery, bo są o wiele bardziej wartościowe, niż te gotowe. Można je przygotować na wiele sposobów, pieczenie to jeden z nich. Właśnie w piekarniku przygotowuję pyszny deser na bazie ryżu. Przepis na niego pochodzi z kuchni włoskiej, ale składniki są bardzo proste, więc bez problemu przygotujecie go w swoich domach.

Jakie są zalety ryżu?

Ryż to produkt zbożowy bardzo ceniony w wielu dietach. To dlatego, że jest lekkostrawny, a jednak sycący. Dużą zaletą ryżu jest fakt, że nie zawiera glutenu. Dzięki temu mogą po niego sięgać osoby chore na celiakię i z nietolerancją glutenu. Ryż zawiera niewielkie ilości tłuszczu, trochę magnezu, fosforu, potasu i witamin z grupy B.

Ma też wszechstronne zastosowanie, nadaje się do wielu potraw. Gotowany można podawać do dań obiadowych, przyrządzać z niego risotto, curry, dodawać go do farszów, zup, puddingów i deserów.

Jak przygotować zapiekany deser ryżowy?

Ten zapiekany deser ryżowy, zwany też ciastem ryżowym pochodzi z kuchni włoskiej i w oryginale nazywa się Torta di Riso. By go przygotować, najpierw ryż gotuje się na mleku z aromatycznymi dodatkami, a potem miesza z masłem i masą jajeczną. Całość należy przełożyć do formy i wstawić na kilkadziesiąt minut do piekarnika. W tym czasie powierzchnia masy apetycznie się przyrumieni, a zawarte w środku jajka zespolą z ryżem.

Przepis: Zapiekany deser ryżowy

Pożywny deser ryżowy prosto z piekarnika

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l mleka
  • 200 g ryżu (najlepiej arborio lub inny ryż do risotto)
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuDo rondla wlej mleko, dodaj skórkę z cytryny, wanilię (ziarenka + laska), szczyptę soli. Podgrzewaj, aż będzie gorące, ale nie wrzące. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu przez 25–30 minut, często mieszając, aż ryż wchłonie większość mleka i powstanie gęsta, kremowa masa. Wyjmij laskę wanilii. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia na 10–15 minut.
  2. Przygotowanie masy jajecznejW misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do lekko ciepłego ryżu dodaj ubitą masę jajeczną. Delikatnie wymieszaj do połączenia.
  3. ZapiekanieRozgrzej piekarnik do 180 st. C (góra-dół). Przełóż masę do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem. Piecz 50–60 minut, aż wierzch będzie złocisty, a środek sprężysty.

Zapiekany deser ryżowy – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, dzięki którym będziecie mogli docenić prawdziwy smak tego deseru.

  • Zapiekany deser ryżowy podaje się po wystudzeniu. Wtedy masa dobrze stężeje. A tak naprawdę łakoć ten najsmaczniejszy jest następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.
  • Przed podaniem deser można oprószyć cukrem pudrem. Inna opcja to podanie go z owocami czy bitą śmietaną.
  • Do masy ryżowej można dodać kilka kropel aromatu migdałowego.
  • Tę potrawę można podać nie tylko na deser, ale też na przekąskę, a nawet śniadanie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...